Vernieuwende methode op basis van nieuwe inzichten
Stressologie onderscheidt zich van andere benaderingen van stress, burn-out en/of depressie door de invalshoek: wij zien deze aandoeningen niet als psychische problemen maar als verstoringen van de hormoonhuishouding. Dat zit zo:
Bij langdurige stress is er altijd sprake van te veel stresshormonen. Iets wat ook altijd -zo leert de praktijk- een tekort aan ‘gelukshormonen’ (neurotransmitters) veroorzaakt. Er ontstaat altijd een hormonale disbalans, die ook voor psychische klachten kan zorgen. Maar de oorzaak is hormonaal, het is veel meer biologie dan psychologie, en dat probleem moet eerst opgelost worden.
Het goede nieuws is dat met de juiste voedingsstoffen stress verminderd kan worden. Daarnaast wordt iedereen veel stressbestendiger en energieker met voedingsstoffen. Met weer andere voedingsstoffen worden nieuwe gelukshormonen aangemaakt waardoor klachten verminderen dan wel helemaal verdwijnen en mensen zich beter dan ooit kunnen gaan voelen.
Met de methode Stressologie zijn de afgelopen jaren duizenden mensen succesvol behandeld.
Lees meer
Stress is geen psychisch probleem maar vooral een verstoring van de hormoonhuishouding
De meeste mensen denken dat stress, burn-out en depressie problemen zijn die vooral tussen de oren zitten. Maar dat is een misvatting, het zijn vooral een hormonale problemen. Die kunnen ook zeker tot psychische klachten leiden maar dat is niet het werkelijke probleem, dat ligt in een verstoorde hormoonhuishouding.
Alles draait om het ervaren van gevaar
Bij stress speelt ‘gevaar’ de hoofdrol. Zodra iemand gevaar ervaart (dat kan een naderende deadline zijn, een zieke collega waardoor de werkdruk dreigt toe te nemen, angst dat alle ballen niet meer in de lucht kunnen worden gehouden, problemen thuis etc.) kan angst ontstaan en worden er stresshormonen aangemaakt. Daar krijgen we de energie van om te vechten of te vluchten.
Langdurige stress veroorzaakt tal van problemen
Dat lijkt mooi, en dat is ook mooi bij kortstondige stress. Wat de meeste mensen echter niet weten is dat bij langdurige stress andere processen in het lichaam op een laag pitje worden gezet. Daar wordt energie vandaan gehaald voor de stressreactie. De spijsvertering bijvoorbeeld gaat door stress minder goed functioneren, daarom hebben veel mensen met langdurige stress ook darmklachten. Ook het immuunsysteem gaat trager werken waardoor kwalen en ziektes de kop op kunnen steken. En het stresshormoon cortisol onttrekt zoveel energie uit de hersenen dat helder nadenken er niet meer bij is, iets wat de opmaat kan vormen voor een burn-out.
Langdurige stress leidt ook tot minder gelukshormonen en een hormonale disbalans
Ook de productie van zogenaamde ‘gelukshormonen’ (neurotransmitters) wordt ontregeld door stress, waardoor mensen steeds meer klachten gaan ervaren. Dikwijls vermoeidheid, een gebrek aan daadkracht en zelfvertrouwen, een verlies aan scherpte en focus, vergeetachtigheid, stress, niet meer tot rust kunnen komen, opgejaagd gevoel, angst en depressie, slaapproblemen en nog heel veel meer narigheid. Zo ontstaat er een hormonale disbalans die wij altijd zien bij langdurige stress, te veel stresshormonen en te weinig gelukshormonen.
Met de juiste voedingsstoffen kan de hormonale disbalans worden hersteld
Het mooie is dat stress verlaagd kan worden, vooral met de juiste (100% natuurlijke) voedingsstoffen. Denk aan vitamines, mineralen, kruiden, vetzuren, aminozuren etc. Allemaal stoffen waar naar de werking ervan veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan.
Gelukkige mensen zijn productiever
Met deze 100% natuurlijke voedingsstoffen worden mensen ook veel stressbestendiger en energieker. En kunnen er nieuwe gelukshormonen aangemaakt worden waardoor niet alleen klachten verdwijnen, ze gaan meer focus en energie ervaren, en hun gezondheid en welbevinden krijgen een boost. En nog veel meer positieve effecten vloeien voort uit onze aanpak, ze worden ook voelbaar en meetbaar gelukkiger.
Waarom zijn artsen en psychologen helemaal niet met deze oplossing gekomen?
Gek genoeg is voeding nog altijd een ondergeschoven kindje in de studies geneeskunde en psychologie. En als het al aan bod komt beperkt het zich tot een paar dagdelen over macro-nutriënten: koolhydraten, vetten en eiwitten. Micro-nutriënten als vitamines, mineralen, vetzuren, aminozuren, kruiden, vezels etc. worden hellemaal niet besproken tijdens deze studies. Terwijl daar juist de oplossing ligt. Tenzij ze bijgeschoold zijn weten (bedrijfs)artsen en psychologen doorgaans niet veel over voedingsstoffen.
Het draait niet alleen om voedingsstoffen bij Stressologie
Voedingsstoffen staan centraal in de stressologiemethode maar stressologie gaat nog veel verder dan alleen het werken met voedingsstoffen. Als er nog klachten overblijven na een behandeling en coaching traject van 4 maanden hebben we nog 7 verschillende invalshoeken waarvanuit klachten opgelost kunnen worden: vanuit lichaam en leefstijl, de psyche, mentaliteit, persoonlijkheid, gevoelens en emoties, het onderbewustzijn en het hogere bewustzijn. Deze invalshoeken zijn allemaal beschreven in het boek Van stress naar geluk (met stressologie). Stressologie is niet alleen vernieuwend, het is de meest complete aanpak van stress, burn-out en/of depressie in Nederland.
Lees minder